A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

ПСИХОЛОГІЧНЕ НАСИЛЛЯ

Дата: 11.03.2024 09:05
Кількість переглядів: 22

Фото без опису😡Почастішали звернення щодо неконтрольованої поведінки підлітків та наростання психологічного насильства між партнерами. Досить відчутно, що люди втомлені і іноді їхній негативний психічний стан стає причиною конфліктів та суперечок.

☝️Деякі з ознак емоційного (психологічного) насильства: спроби налякати, контролювати або ізолювати вас, погрози насильства, спрямовані на вас або ваших близьких.

Психологічне насильство відбувається поступово і здатне призводити до значних наслідків, зокрема проблем зі здоров’ям. Воно відбувається не лише в контексті романтичних стосунків. Людина, яка жорстоко поводиться з вами, може бути вашим чоловіком або керівником, діловим партнером, кимось з рідних або й навіть вашою дорослою дитиною.

📌Коли ви пояснюєте людині, наскільки сказане або зроблене засмутило вас або зачепило ваші почуття:

🔸іде звинувачення вас у надмірній реакції або неправильному розумінні ситуації («ти завжди все не так розумієш» або «це дурня, викинь це з голови»);

🔸образи стосовно одягу («як можна в такому вигляді виходити на вулицю» або «тобі пощастило, що я тебе обрав(ла), бо з такою зовнішністю...»);

🔸приниження досягнень («та невже в тебе вийшло» або «навіщо тобі читати це, ти все одно нічого там не зрозумієш»).

👊Досить часто поведінка психологічного аб'юзера пов'язана з бажанням зберегти владу та контроль над іншою людиною. Аб'юзер часто вдається до маніпуляцій, змушуючи вас робити те, чого він хоче та соромитися своїх недоліків. Додаються підозри у зраді, бажання викликати почуття провини («я стільки для тебе зробив(ла), а ти..»).

👉#Газлайтинг - це тактика, яка змушує людину засумніватися у своїй пам'яті, можливостях, психічному здоров'ї та благополуччі («ти про це мені постійно говориш» або навпаки «перший раз це чую»).

🧐Психологічне насильство може проявлятися у постійному контролі (вашого місця знаходження, публікацій у соцмережах, відстежування нових друзів та їхніх коментарів, моніторингу навіть найменших фінансових витрат тощо).

❌Психологічне насильство проявляється у відмові вирішувати конфлікт, підкресленні відмови від спілкування, блокуванні номеру (це досить поширене явище), щоб людина не змогла щось пояснити/поговорити, ігноруванні дзвінків/повідомлень, звинуваченні вас у своїх проблемах.

Відмова у підтримці, розмова про те, що всі справляються і ти справишся, приниження значення емоційних переживань - це теж ознака психологічного насильства.

🙏Яким би не було психологічне насильство, важливо пам’ятати, це не ваша провина. Якщо ви відчуваєте, що хтось поводиться з вами подібним чином, шукайте допомоги, звертайтеся до фахівців.💛💙


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь