Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Щодо впливу трансжирів на організм споживача

Дата: 03.04.2024 09:49
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Трансжири — це різновид ненасичених жирів. Вони можуть бути натуральними або штучно створеними. Природні трансжири утворюються через діяльність бактерій в шлунку свійських тварин і зберігаються в м'ясних та молочних продуктах в кількості 5-8 %.

Але їх там настільки мало, що небезпеки вони не становлять. На більшу увагу заслуговують трансжири промислового виробництва, які отримують із рідких рослинних олій шляхом гідрогенізації, тобто, приєднанням атома водню.

Але всі корисні кислоти руйнуються, і такий продукт стає пустим для організму.

Трансжири містяться в будь-яких рослинних маслах, які зазнають вторинного нагрівання до високих температур. Наприклад при нагріванні рослинних олій до температури 250 °C і вище або при багаторазовому нагріванні вже приготованих продуктів утворюються ті самі трансжири.

Без перебільшення можна сказати, що трансжири вбивають. Промислово вироблені трансжирні кислоти, які часто з’являються на етикетках харчових продуктів як частково гідрогенізована олія, суттєво сприяють підвищенню ризику серцево-судинних захворювань, які є основною причиною смерті у світі і, за оцінками, щороку забирають майже 18 мільйонів життів.

У 1950-х роках харчова промисловість почала замінювати тваринні жири, такі як вершкове масло та сало, на трансжири, щоб знизити витрати на виробництво та збільшити термін придатності своїх продуктів. Однак це сталося за рахунок нашого здоров’я.

Трансжири на сьогодні є у складі великої кількості продуктів, починаючи від знайомого всім маргарину до магазинної випічки, а також промислових солодощів на кшталт вафель, печива, цукерок та морозива. З великою ймовірністю їх можна зустріти у тортах, тістечках, плавлених сирках і так званих сировмісних продуктах.

Трансжири утворюються при тривалому смаженні продуктів на рослинній олії. Наприклад, приготування картоплі фрі у фаст-фудах призводить до утворення значної кількості цих шкідливих жирів.

Якщо ви просто смажите на натуральній рослинній олії за температури до 200 °С, не використовуючи її повторно, то ризик виникнення трансжирів мінімальний.

Наукові дослідження говорять про те, що шкода для здоров’я і зміна обміну речовин людини відбуваються при вживанні в їжу трансжирів в кількості від 2% сумарної добової норми калорій. У перерахунку на грами це рівнозначно 3-4 г трансгенних жирів в день – столовій ложці маргарину для випічки або невеликої порції картоплі фрі. Велика порція картоплі фрі може містити до 10-12 г транс-жирів, смажена курка з фаст-фуду – близько 5-7 г, один пончик – 5 г, маленька пачка чіпсів – 3 г, порція сухого сніданку – 2 г.

!!! Згідно вимог вітчизняного законодавства в харчових продуктах, що призначені для кінцевого споживача та тих, що призначені для постачання в заклади роздрібної торгівлі, включно електронної торгівлі, вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться в жирах тваринного походження, не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчовому продукті. Детальніше з вимогами можна ознайомитись за посиланням -http://surl.li/sdrvc. Таким чином, на законодавчому рівні обмежено використання трансжирів у харчових продуктах.

Серед захворювань, які можуть провокуватися надмірним споживанням трансжирів, виділяють кардіологічні захворювання, включаючи ішемічну хворобу серця, стенокардію, інфаркти міокарда, серцеву недостатність. Також трансжири відіграють роль у розвитку таких захворювань, як інсульти, атеросклероз, хвороба Альцгеймера, нейродегенеративні захворювання, жирова дистрофія печінки.

Згідно з дослідженнями, найбільша кількість трансжирів міститься у продуктах фастфуду та вуличної їжі – гамбургери, картопля фрі, нагетси тощо. У супермаркеті ви можете знайти досить велику кількість трансжирів у таких продуктах:

  • Маргарин та спред.
  • Морозиво.
  • Тістечка, торти, печиво, вафлі та шоколадні батончики.
  • Здобна випічка.
  • Сухі суміші для приготування кремів та кондитерських виробів.
  • Шоколад, у складі якого какао-масло, лауринова та стеаринова кислоти.
  • Чипси, сухарики та попкорн.
  • Пісний майонез та майонезні соуси.
  • Запаковані напівфабрикати.
  • Напівфабрикати випічки.
  • Сири зі зниженим вмістом холестерину.

Вміст трансжирів у продукті завжди вказується на етикетці, тому дуже важливо читати склад. Як правило, трансжири позначають як маргарин, рослинний жир, кулінарний жир, частково гідрогенізований рослинний жир, частково гідрогенізовані жирні кислоти, фритюрний жир, комбінований жир, гідрогенізована олія.

Чим же замінити трансжири у своєму раціоні:

  1. Альтернатива магазинній випічці — домашня, без маргарину, лише з додаванням корисних рослинних олій (або й без них), яку випікають до 200 °С.
  2. Солодощі з магазину можна замінити домашньою пастилою, цукерками з сухофруктів та какао без шкідливих добавок, домашнім шоколадом без какао-масла.
  3. Сухофрукти та фрукти, горіхи, насіння — альтернатива крекерам для швидких перекусів.
  4. Попкорн з кінотеатру можна замінити нутовим попкорном.
  5. Майонез і майонезні соуси замінити йогуртами (білим, грецьким) або сметаною.
  6. Замість звичних чипсів можна вживати овочеві та фруктові чипси.
  7. Ввести в раціон більше свіжих овочів.

Бережіть своє здоров’я!

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Конотопського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь