Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Більшість населення світу споживає набагато більше солі, ніж рекомендовано. Україна – не виняток.

Дата: 11.06.2024 09:32
Кількість переглядів: 57

Фото без описуЗа даними ВООЗ середнє глобальне споживання натрію оцінюється в 4310 мг натрію/день (еквівалентно 10,78 г солі/день). Це призводить до майже 2 мільйонів смертей щороку. (https://bit.ly/3Vc7Qbj)

У дослідженні, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г. (https://bit.ly/3V2wr2c)

Більшість солі людина отримує з оброблених продуктів або безконтрольно досолюючи їжу під час приготування чи за столом. Проте причини для того, щоби зменшити кількість солі у раціоні, дуже вагомі:

✅ Зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань

Обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кров'яного тиску, знижуючи навантаження на серце і судини.

✅ Запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності

Солоний раціон сприяє затримці води в організмі і збільшує навантаження на нирки.

✅ Збереження кісткової тканини

Надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу. ʼ

✅ Профілактика ожиріння

Зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги.

✅ Покращення смакових відчуттів

Зменшення солі у раціоні дозволяє відновити природну чутливість до смаків.

✅ Підтримка загального здоров'я

Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення та підтримці енергії.

❗Щоби уникнути цих ризиків Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує обмежити кількість солі у раціоні до 5 грамів на добу.

Щоби зменшити її споживання, ВООЗ пропонує:

☛ їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;

☛ обирати продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту);

☛ готувати їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї;

☛ використовувати трави та спеції для приправлення страв замість солі;

☛ обмежити використання «магазинних» соусів, заправок та продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів;

☛ прибрати сільничку зі столу.

Пам’ятайте, зменшення споживання солі є простим, але ефективним кроком до поліпшення здоров'я. 🫂


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь