ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ РИБОЮ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА
Риба - смачний і корисний продукт, відмовлятися від її споживання через острах отруєння необов'язково. Однак, із огляду на те, що риба є швидкопсувним продуктом і часом вживається в їжу в сирому вигляді, отруєння нею не є рідкістю. Найбільш часто отруєння рибою реєструються в жарку пору року, що пов'язано з порушенням температурного режиму, зберігання продукту і страв з нього. Збільшується число випадків отруєння рибою і в святкові дні, так як в цей час підвищений попит на рибні вироби, і деякі недобросовісні продавці намагаються, користуючись ажіотажем, позбутися від неякісного товару. До отруєння рибою призводять причини, які можна розділити на три групи:
Бактеріальні кишкові інфекції. При недотриманні правил зберігання і обробки риба інфікується патогенними мікробами. Якщо згодом вона не пройде повноцінну термічну обробку, мікроби потраплять в травний тракт людини. Тут вони виробляють токсини, які призводять до розвитку гастроентеричного синдрому.
Отруєння отрутами, що містяться в рибі. Існують окремі види риб, м'ясо яких токсично. Наприклад, морські окуні, жовтохвіст, мурени і баракуди містять в своїх тканинах сігуатоксін. Викликану цим отруєння називається сигуатера. Найнебезпечнішим вважається тетродотоксин, що міститься в рибі фугу. Він не руйнується навіть при термічній обробці і отруєння їм зазвичай призводить до смерті. Отруїтися можна не тільки екзотичною, але і звичної всім рибою. Якщо місцем проживання її був водойм з поганими екологічними умовами, то тканини риби можуть нагромадити в собі токсини або солі важких металів.
Отруєння, викликані скумбрієвими видами риби (макрель, тунець, ставрида). В їх тканинах міститься велика кількість гістидину. Ця речовина в організмі людини здатна трансформуватися в заурін, що викликає розлади функцій шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи, свербіж та почервоніння шкірних покривів. По суті,це скоріше алергічна реакція, ніж харчова токсикоінфекція.
Залежно від причини, що викликала отруєння рибою, симптоми його можуть бути різні. Лікування отруєння рибою має визначатися фахівцем. Тільки він може призначити правильний курс лікування, запобігти розвитку ускладнення.
З метою попередження можливих негативних наслідків для здоров’я людей наголошуємо на відповідальному споживанні водних біоресурсів (риби, рибопродуктів, ракоподібних тощо):
-Дотримуйтесь терміни і умови зберігання рибної продукції;
-Звертайте увагу на зовнішній вигляд риби при покупці;
-Не допускайте багаторазового розморожування риби;
-Ретельно прожарюйте або відварюють рибну тушку;
-Не зберігайте готові рибні страви в холодильнику більше 3 днів;
-Не їжте сиру рибу;
-Не харчуйтеся в закладах з сумнівною репутацією;
-Не купуйте рибу у вуличних продавців.