Як забезпечити належне зберігання харчових продуктів під час відключень електроенергії
Постійні відключення електроенергії впливають й на те, що в оселях громадян холодильники не будуть працювати, що спричиняє порушення умов зберігання харчових продуктів. Охолоджені або заморожені продукти у такому разі можуть бути небезпечними для споживання людей. Вживання зіпсованих продуктів може привести до тяжких харчових отруєнь та суттєвого погіршення стану здоров’я.
Поради громадянам:
- Варто заздалегідь підготуватись до відключення електроенергії. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче. Заморозьте контейнери (чисті пластикові ємності) з водою, щоби мати змогу зберегти температуру в холодильнику триваліший час на рівні +4°С або нижче; За можливості придбайте сухий або блоковий лід.
- Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, якомога довше. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід (контейнери із замороженою водою) до продуктів у холодильник;
- Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність;
- Не вживайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
- Особливо це стосується харчових продуктів, які швидко псуються: м’ясо, риба, яйця, молочні продукти.
- Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час;
- Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.
Все буде Україна! Тримаймося!
Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Конотопського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області