Поради для здоров'я в осінній період
На зміну теплому лагідному літу приходить осінь зі зниженням температури повітря та частими дощами. Така погода призводить до переохолодження організму, внаслідок якого в нас падає імунний захист. Кількість сонячного світла восени зменшується і це негативно впливає на нашу імунну систему.
Розглянемо ж, як саме дефіцит сонця восени впливає на нашу імунну систему: робота епіфіза змінюється, кількість гормону мелатоніну (відповідає за багато процесів в організмі, а його нестача призводить до зниження імунітету) зменшується, виникає відчуття недосипання та втоми, знижується працездатність;відсутність ультрафіолету на шкірі призводить до того, що активна форма вітаміну D3 перестає вироблятися, клітини імунної системи, яким для роботи і активної циркуляції в організмі необхідний кальцій, починають гірше працювати. Кальцій погано засвоюється і внаслідок цього виникають різноманітні проблеми із суглобами, карієс зубів, починаються проблеми з волоссям, нігтями та шкірою;
низький рівень ультрафіолету в приземному шарі повітря призводить до зникнення озону. Під дією озону збудники хвороб зникають, а за його відсутності різноманітні інфекції починають поширюватися.Прості правила, які допоможуть вам не захворіти в осінній та зимовий періоди:
Перед виходом на вулицю завжди перевіряйте погоду та правильно одягайтеся. Головне не переохолодитись!
Ваш раціон харчування повинен бути збалансованим та різноманітним.
Продукти, які варто вживати щоденно восени:
Антиоксиданти (овочі, коренеплоди, хрестоцвіті (щонайменше 400 г /добу), лимон (1 шт./добу), ягоди (мінімум 150 г/добу) - захищають клітини.
Каротиноїди (морква, гарбуз, батат) - захищають клітини.
Пробіотики (квашена капуста, мариновані огірки та помідори, чайний гриб, комбуча) - підтримують здорову мікрофлору кишківника.
Фосфоліпіди (горіхи та насіння (40-50 г), Омега-3) - підвищують мозкову діяльність та укріплюють мембрани.
Спеції (кориця, куркума, імбир, гвоздика, кардамон, карі, паприка, чилі, часник).
Продукти бджільництва (мед, прополіс).
Теплі вітамінізовані напої (чай обліпиховий, імбирний, журавлинний, шипшиновий настій).
Намагайтеся провітрювати приміщення щонайменше 5хв кожну годину.
Підтримуйте фізичну активність.
Контролюйте рівень вітаміну D та гормони щитоподібної залози.Прогулюйтесь на свіжому повітрі (особливо в сонячну погоду). Це сприяє зміцненню імунітету.Дотримуйтесь режиму сну (не менше 7-8 год. на добу).Намагайтесь уникати стресів.
Міністерство охорони здоров'я України