Синдром подразненого кишківника
#Синдром_подразненого_кишківника - це поширене захворювання, що вражає шлунок та кишківник.
Лише невелика частка людей із синдромом подразненого кишківника може мати тяжкі симптоми. Більшість людей здатні контролювати свої симптоми захворювання, керуючи дієтою, способом життя та стресом. Синдром подразненого кишківника не викликає змін у тканинах кишківника та не підвищує ризик розвитку колоректального раку.
Найпоширеніші симптоми:
біль, спазми або здуття живота, пов'язані з дефекацією;
зміни у частоті дефекації.
відчуття неповної дефекації;
підвищений вміст газу/слизу у калі.
ФАКТОРИ, що підвищують ризик розвитку СИНДРОМУ ПОДРАЗНЕНОГО КИШКІВНИКА:
М'язові скорочення кишківника. Стінки кишківника покриті шарами м'язів, які скорочуються при переміщенні їжі по ШКТ. Більш сильні та тривалі скорочення, ніж зазвичай, можуть викликати газоутворення, здуття живота та діарею. Слабкі скорочення можуть сповільнити проходження їжі та призвести до твердого/сухого калу.
Нервова система. Проблеми з нервами травної системи можуть викликати дискомфорт, коли шлунок розтягується через гази або випорожнення. Погано скоординовані сигнали між мозком та кишківником здатні призвести до того, що організм занадто гостро реагуватиме на зміни, які зазвичай відбуваються у процесі травлення. Як наслідок виникає біль, діарея або закрепи.
Тяжка інфекція. Синдром подразненого кишківника може розвинутись після тяжкого нападу діареї, викликаної бактеріями або вірусом (гастроентерит). Синдром подразненого кишківника може бути пов'язаний з надлишком бактерій у кишківнику (надмірний бактеріальний ріст).
Стрес у дитинстві. Люди, які зазнали стресових подій (особливо у дитинстві) як правило, можуть частіше мати симптоми синдрому подразненого кишківника.
Певна їжа. У багатьох людей симптоми захворювання погіршуються, коли вони їдять певні продукти та вживають напої.
Генетичний анамнез.
Тривога, депресія чи інші проблеми ментального здоров'я.
Зверніться до лікаря, якщо у вас:
спостерігаються постійні зміни у роботі кишківника;
ознаки синдрому подразненого кишківника;
втрата ваги, нічна діарея, ректальна кровотеча, блювота без причини, біль, що не проходить при виході газів або калу.
Поради для тих, хто страждає синдромом подразненого кишківника (аби уникнути загострення симптомів):
Збільште кількість клітковини у своєму раціоні (фрукти, овочі, зернові, чорнослив, горіхи тощо). Проте повільно вводьте її у свій раціон, аби дати кишківнику час пристосуватися.
Обмежте вживання молочних продуктів (сир та молоко). Непереносимість лактози найчастіше зустрічається у людей із синдромом подразненого кишківника. Якщо ви скорочуєте споживання молочних продуктів, обов'язково їжте немолочні продукти, багаті на кальцій (броколі, шпинат).
Обмежте споживання продуктів, які можуть викликати газоутворення (квасоля, брюссельська капуста, газовані напої).
Намагайтесь уникати глютену. Люди із синдромом подразненого кишківника більш чутливі до глютену.
Пийте багато води (не менше 8 склянок води на добу (2 л)).
Ведіть харчовий щоденник. Записуйте продукти, які ви їсте, аби визначити, що саме викликає загострення захворювання.
Регулярно виконуйте фізичні вправи (150 хв. помірних вправ щотижня)
Спробуйте техніку релаксації (йога, медитація тощо).
Намагайтесь висипатися (щонайменше 7-9 год. щоночі).
World Health Organization (WHO)
World Health Organization Ukraine
Healthline