ОБЛІПИХА: користь для організму та деталі щодо споживання
#Обліпиха – унікальний природній лікар
, властивості якої здатні допомогти чи не кожному. Ягоди обліпихи славляться багатим вмістом вітамінів A, E, PP, H, К, С, B6, B9, B5, B1. До складу обліпихи входять такі мікро- та макроелементи: натрій, калій, фосфор, кальцій, залізо, магній, марганець, молібден, цинк. Також в обліписі містяться омега 3, омега 6, омега 7, омега 9, дубильні речовини, фітонциди, рутин, серотонін, клітковина тощо. Вміст аскорбінової кислоти в обліписі майже такий самий, як у чорній смородині, а вітаміну А – як в абрикосах.
Корисні властивості ягід обліпихи:
містить велику кількість вітаміну К, корисна для серцево-судинної системи;
допомагає при зовнішніх пошкодженнях шкіри, знімає тканинні запалення та може загоїти рани;
завдяки хорошим антиоксидантним властивостям здатна запобігти старінню тканин і перешкоджає ураженню їх вільними радикалами;
вітамін Е допомагає активізувати роботу усіх залоз внутрішньої секреції та репродуктивної системи;
її часто застосовують для лікування різних гінекологічних захворювань;
сік обліпихи ефективний для лікування пухлин, при розладах травної системи, подагрі, ревматизмі;
завдяки високому вмісту серотоніну (гормон радості), обліпиха здатна піднімати настрій та подовжувати життя;
корисна для вагітних: укріплює імунітет та бореться з інфекціями;
може допомогти в запобіганні діабету.
Обмежте вживання обліпихи, якщо у вас:
панкреатит;
гепатит;
гострий холецистит;
сечокам'яна хвороба;
гострі захворювання печінки та жовчного міхура.
Насолоджуйтесь корисними властивостями цього осіннього дару. Пам’ятайте, що ваше здоров’я у ваших руках!
Healthline