Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

БЕЗПЕЧНІ СВЯТКУВАННЯ У РІЗДВЯНО-НОВОРІЧНИЙ ПЕРІОД

Дата: 20.12.2024 08:55
Кількість переглядів: 76

Фото без описуВ очікуванні різдвяно-новорічних свят дорослі купують подарунки, планують різдвяно-новорічне меню, заготовляють харчові продукти для приготування святкових страв дома. Досить часто для організації свого дозвілля, щоб зекономити час для закупівлі харчових продуктів та на приготування їжі, вибирають заклади ресторанного господарства (проведення новорічних корпоративів або послуги кейтерингу).

Щоб уникнути можливого виникнення негативних наслідків різдвяно-новорічного святкування, зокрема розлади здоров’я у вигляді гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, необхідно дотримуватись відповідних вимог. При складанні святкового меню слід виключати страви, які небезпечні в епідемічному відношенні, наприклад, приготування соусів, майонезу домашнього виготовлення з добавлянням сирих яєць, кондитерських виробів та десертів з добавлянням в оздоблювальний напівфабрикат сирих яєць. На святковий стіл готувати таку кількість страв, щоб не залишати їх на тривале зберігання в холодильнику, особливо м’ясних салатів, заправлених майонезом, фаршированої риби, птиці, заливних з м’яса птиці, риби, холодців та паштетів, кров’янок, паштетівок, сальтисонів домашнього виготовлення, млинців та пиріжків з м’ясним та ліверним фаршем, кремових кондитерських виробів. Приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі можна зберігати не більше, ніж на 2 години. Для приготування страв не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі. Закупівлю здійснювати виключно на підприємствах продовольчої торгівлі, агропродовольчих ринках, на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза продуктів. Не допускати використання харчових продуктів по закінченню терміну їх придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти. Перед приготуванням страв необхідно мити руки з милом. Використовувати під час приготування страв чистий посуд та інше кухонне приладдя. Для обробки сирих та готових продуктів користуватись окремими ножами й обробними дошками. Щоб уникнути контакту між сирими й готовими продуктами, не допустити їх вторинного мікробного забруднення, слід зберігати їх у закритому посуді чи контейнерах. Сирі яйця перед використанням необхідно обмивати теплою водою, витираючи їх м’якою ганчіркою або серветкою. Забруднені яйця необхідно замочити на 5-10 хв. у розчині питної соди. Страви та кулінарні вироби з яєць, м’яса, риби та морепродукти слід ретельно піддавати термічній обробці з обов’язковим доготуванням у духовці. Консерви домашнього приготування (м’ясні, рибні, грибні, овочеві) перед споживанням обов’язково піддавати термічній обробці. Не споживати бомбажні консерви. Для приготування страв слід використовувати чисту питну або доочищену бутильовану воду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь