ДО УВАГИ
Що таке НОРОВІРУС
#Норовірус - це дуже заразний вірус, який спричиняє блювання та діарею. Люди різного віку можуть інфікуватися та захворіти ним. Цим вірусом можна хворіти багато разів у житті, адже існує багато різних типів норовірусів. Зараження типом норовірусу може не захистити вас від інших типів.
Найпоширеніші симптоми норовірусу:
діарея;
нудота, блювота;
біль у животі;
лихоманка, головний біль;
біль у тілі.
Норовірус викликає запалення шлунка чи кишківника (гострий гастроентерит).
Симптоми зазвичай розвиваються через 12-48 год. після контакту з норовірусом. Більшість людей з норовірусною інфекцією одужують протягом 1-3 днів. Якщо у вас норовірусна інфекція, у вас може бути блювота або діарея багато разів на день.
Як наслідок, це може призвести до зневоднення (особливо в маленьких дітей, людей похилого віку та людей з іншими захворюваннями).
Шляхи інфікування нововірусом:
через заражену їжу (коли інфікована людина торкається брудними руками до їжі; продукти кладуться на прилавок чи поверхню, де є частинки фекалій/блювотних мас; крихітні краплі блювання інфікованої людини розпорошуються повітрям і потрапляють на їжу; продукти вирощуються або збираються із забрудненою водою, наприклад, устриці, зібрані із забрудненої води або фрукти та овочі, що зрошуються забрудненою водою в полі);
через заражену воду (коли септик тече в колодязь; блювота або фекалії інфікованої людини потрапляють у воду; вода не обробляється належним чином, наприклад, з недостатньою кількістю хлору);
від інфікованої норовірусом людини та забруднені поверхні.
Як вберегтись від нововірусу:
Дотримуйтесь правильної гігієни рук. Ретельно вимивайте руки водою з милом (особливо після відвідування туалету або зміни підгузків; перед їжею, приготуванням або обробкою їжі, перед прийомом ліків).
Безпечно поводьтеся з їжею та ретельно готуйте її. Ретельно мийте фрукти та овочі перед їх приготуванням та вживанням їх в їжу, готуйте устриці та інші молюски.
Памятайте, що норовіруси відносно стійкі до нагрівання та можуть витримувати температуру понад 60°C. Не допускайте хворих немовлят та дітей у місця, де обробляються та готуються продукти.
Ви не повинні готувати їжу для інших або надавати медичну допомогу, поки ви хворієте та протягом щонайменше 2 дні після зникнення симптомів. Це також стосується хворих працівників ресторанів, шкіл, дитячих садків та інших місць, де люди можуть піддаватися впливу норовірусу.
Очищайте та дезінфікуйте поверхні. Якщо у когось блювота чи діарея, завжди ретельно очищайте та негайно дезінфікуйте все це місце. Одягніть гумові або одноразові рукавички і протріть всю поверхню паперовими рушниками, потім продезінфікуйте область за допомогою побутового засобу для чищення.
Ретельно періть білизну.
Якщо у вас норовірусна інфекція, вам слід пити багато рідини, аби поповнити втрату рідини під час блювання та діареї. Це допоможе запобігти зневодненню.
Якщо ви вважаєте, що ви або хтось, кого ви доглядаєте, сильно зневоднені, зверніться до лікаря!
World Health Organization (WHO)
World Health Organization Ukraine
Міністерство охорони здоров'я України
European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC