Місяць поінформованості про артрит - травень
#Артрит – може мати різні причини (повторювані легкі травми, відкриті або закриті пошкодження суглобів, генетичну схильність, вірусні та бактеріальні інфекції, переохолодження, фізичне і психічне перевантаження, надмірне куріння).
До найпоширеніших типів артриту належать:
Ревматоїдний.
Остеоартрит.
Ювенільний ревматоїдний артрит.
Псоріатичний артрит.
Мільйони людей у світі страждають від нестерпного болю в суглобах. Хронічний больовий синдром значно обмежує рухливість і моторику, призводить до передчасного припинення трудової діяльності, скорочує можливості виконання людиною її соціальних функцій. Майже третина хворих ‒ молодше 65 р, однак хвороба зустрічається навіть і в молодих людей.
Для артритів характерним є: обмеження рухливості і набряк, постійний гострий ниючий біль, зміна форми суглобу.
Ризик розвитку артриту збільшується з віком, тому профілактику і лікування необхідно починати якомога раніше. Рухова активність при артритах болюча, але є найкращим заходом профілактики і лікування. Зберігаючи рухливість суглоба, хворий допомагає зменшити його запалення і знизити больовий синдром. Одним із методів є лікувальна гімнастика. Виконання всієї програми покращує рухливість суглобів, зміцнює м’язово-зв’язковий апарат.
Збалансоване харчування – один із головних профілактичних заходів від артриту. Раціон повинен складатися з жирної риби (оселедця, скумбрії), яка містить поліненасичені жирні кислоти, зокрема Омега-3-ненасичені жирні кислоти, молочні продукти, багаті на кальцій.
Рекомендовано вживати більше овочів та фруктів, обмежити вживання тваринних жирів, цукру. Мідь - це важливий мікроелемент для утворення кісткової та сполучної тканини, необхідний для формування нервових волокон, працездатності м’язової системи, нормального функціонування серця, контролю рівнів холестерину, цукру та сечової кислоти, збільшення вироблення червоних і білих клітин крові, підтримки імунної функції. Забезпечивши необхідний баланс металу в організмі можливо знизити ступінь захворювання опорно-рухового апарату.
Важливі продукти харчування, які містять мідь:
теляча печінка;
гречана крупа та інші харчові продукти рослинного походження;
кунжут, приправи;
темний шоколад;
горіхи фундуку, волоські горіхи, кедрові горішки, арахіс, мигдаль;
насіння соняшника, гарбуза;
спаржа, печериці, шпинат, капуста, баклажани, помідори, зелений горошок, часник, буряк, кріп, маслини, соєві боби, ананас, малина, квасоля, імбир;
устриці, кальмари, креветки.
Окрім того, необхідно уникати тютюнокуріння, надмірного вживання алкоголю, адже це провокуючі факторами хвороби.
World Health Organization (WHO)
Міністерство охорони здоров'я України